Waarom raak ik zo vermoeid door artrose?
Artrose is meer dan slijtage van de gewrichten. Door de symptomen kunnen ook vermoeidheid en slaapgebrek ontstaan. In dit artikel leggen wij uit waardoor dit lusteloze en miserabele gevoel kan ontstaan. En Bewegen zonder Pijn geeft daarnaast veel tips om uw vermoeidheid om te zetten in nieuwe energie.
Vooral gewrichtsontstekingen en slechte nachtrust vreten energie
Wie last heeft van artrose moet dagelijks minimaal een half uur lichaamsbeweging nemen. Door de chronische pijn kan er echter vermoeidheid ontstaan. En dit vormt voor veel mensen een belemmering om te gaan wandelen, fietsen of zwemmen. Daardoor kunnen de typische symptomen als pijn en stijfheid in ernst toenemen. Bij artrose voert u dus niet alleen een strijd tegen gewrichtspijn, maar dus ook tegen vermoeidheid. In dit artikel geven wij u een paar tips om fitter te worden, zodat u meer energie krijgt om uw gewrichten de broodnodige beweging te geven.
Oorzaken moe zijn bij artrose
Mensen met artrose moeten vaak extra inspanningen leveren om de dagelijkse taken uit te voeren. Denk daarbij aan het doen van boodschappen, bedden opmaken, koken en stofzuigen. Deze routineklussen kosten u meer energie, waardoor u zich sneller moe en lusteloos gaat voelen. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk kunt u van deze huishoudelijke werkzaamheden uitgeput raken. Ook een slechte nachtrust kan het probleem verergeren. De Universiteit van Aberdeen in Schotland onderzocht de impact van een verstoorde slaap bij volwassen met heup- en knie-artrose. Deelnemers die door gewrichtspijn moeilijk in slaap konden komen, stonden de volgende ochtend met uitgeput gevoel op. Dat klinkt als een open deur – en dat is het ook- maar er is toch nog een andere oorzaak van vermoeidheid bij artrose. En dat zijn de ontstekingen in de gewrichten.
Daarom zorgen ontstekingen voor vermoeidheid bij artrose
Bij artrose ontstaan in veel gevallen ontstekingen aan het gewrichtskapsel. Dit is een strakke laag van bindweefsel dat rond de gewrichten zit. Als gevolg van de slijtage van het kraakbeen raakt dit weefsel eerst geïrriteerd en daarna ontstoken. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid. Uw lichaam steekt veel energie in een poging om de afgifte van ontstekingseiwitten (cytokines) af te remmen. Dit kan vermoeidheid veroorzaken. Zeker wanneer de ontstekingsreactie hoog is of laaggradige ontstekingen langdurig aanhouden. Uw eerste stap om uw energie terug te krijgen, is dus om deze ontstekingen onder controle proberen te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld met ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs). Deze chemische geneesmiddelen hebben echter het nadeel, dat ze vervelende bijwerkingen kunnen geven, zoals maag- en darmklachten. Daarom stoppen mensen met artrose al snel met het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers of willen ze deze al helemaal niet nemen. Zij komen met de rug tegen de muur te staan, omdat op zo’n moment een NSAID de enige mogelijkheid is om de symptomen als pijn en stijfheid bij artrose te behandelen. Steeds meer mensen met artrose-kiezen dan ook voor een natuurlijk alternatief: vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad. Dit zijn niet-chemische ontstekingsremmers die werken in het gebied van de gewrichten en waarvan tot op heden nog geen bijwerkingen zijn gemeld. Uit een recent onderzoek van Bewegen zonder Pijn onder haar bezoekers blijkt, dat Groenlipmossel momenteel het meest gebuikte zelfzorgmiddel is om de symptomen van gewrichtsslijtage te bestrijden.
Tips om vermoeidheid bij artrose te bestrijden
1) Opstaan en bewegen
Naast natuurlijke ontstekingsremmers is lichaamsbeweging de beste remedie tegen vermoeidheid. Dit verhoogt de spiermassa, kracht, bloedcirculatie en flexibiliteit. Dit hele pakket geeft meer energie en vermindert de pijn. Bovendien wordt tijdens een lichamelijke inspanning endorfine in de hersenen aangemaakt. Dit zijn chemische stoffen die een gevoel van welzijn en vitaliteit geven en bovendien de nachtrust kunnen verbeteren.
2) Hydrateren
Wist u dat uitdroging een verborgen bron van vermoeidheid zijn? Dus drink dagelijks één tot twee liter water.
3) Eet goed
Verbeter uw eetpatroon. Eet veel fruit en verse groente. Beperk voeding met veel vet, suiker en zout. Begin uw dag met een ontbijt dat veel magere eiwitten (magere yoghurt of kwark, mager vlees, kip) en complexe koolhydraten (fruit en volle graanproducten) bevat voor langdurige energie.
4) Ontspan uw geest
Vermoeidheid en gewrichtspijn kunnen leiden tot stress en neerslachtigheid. Dit zijn extra factoren die u van uw nachtrust kunnen beroven en u nog vermoeider maken. Begin met bijvoorbeeld yoga en tai chi om uw geest te kalmeren en uw energie een boost te geven.
5) Ondersteun uw gewrichten
Hulpmiddelen helpen om uw gewrichten en spieren te ontlasten. Dit kan helpen om uw vermoeidheid te verminderen. Maak daarom gebruik van bijvoorbeeld een wandelstok, grijper of aankleedstok.
6) Zorg voor goede slaapgewoonten
Neem maatregelen die kunnen helpen om ’s nachts beter te slapen. Drink vanaf 18.00 uur geen alcohol en koffie of andere cafeïne houdende dranken meer. Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en zorg dat uw slaapkamer koel en donker is. Zet als u eenmaal in bed ligt de Tv, computer of mobiele telefoon uit. Maar beter nog is om een uur voor het slapen gaan helemaal geen blootstelling aan schermen te hebben.
7) Neem een pauze
Blijf actief, maar last tussendoor ook zo nu en dan een periode van rust in. Dit zorgt ervoor dat uw spieren meer energie kunnen tanken voor nieuwe activiteiten. Plan de meest inspannende taken op die moment in dat u doorgaans de meeste energie heeft.
8) Gebruik ondersteunende supplementen
Ontstekingen in de gewrichten kunnen de aanmaak van rode bloedcellen in de het beenmerg belemmeren. Daardoor neemt de kans op bloedarmoede – anaemia – toe, waarvan vermoeidheid één van de belangrijkste symptomen is. Anaemia kan ook gepaard gaan met onder andere zweten, hoofdpijn, oorsuizen, bleekheid, hartkloppingen en duizeligheid. Heeft u het vermoeden dat u last van bloedarmoede heeft? Gebruik dan dagelijks een ijzersupplement. Uw huisarts kan met een simpel testje meten of u bloedarmoede heeft.
Als u ’s nachts moeilijk in slaap valt, kunt een uur voor het naar bed gaan een magnesiumtablet nemen. Ook hebben veel mensen baat bij valeriaan of melatonine. Bij een verminderde eetlust of een slecht eetpatroon is het verstandig om een goed complex met vitaminen en mineralen te gaan gebruiken. Let op: verminderde eetlust en gewichtsverlies gedurende een langere periode achtereen – bijvoorbeeld 2-3 maanden – is absoluut een reden om naar de huisarts te gaan. Dan kan de oorzaak van het gewichtsverlies onderzocht worden.